Rågbröd

Ingredienser

80g vetekross
300g vatten
12g salt
24g mörkmalt / 200g brödsirap
320g vetemjöl
200g grovt rågmjöl
50g torrjäst

Gör så här

Dag 1

1. Blötlägg krossen över natten.

Dag 2

1. Koka upp vetekrossen och låt småkoka i ca 30 min.
2. Blanda vetekrossen med kaffe, sirap, mjöl och jäst i maskin cirka 30 minuter. Låt sedan vila i bunken cirka 60 minuter under en ren bakduk.
3. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Smöra och mjöla en eller flera avlånga formar och fyll dem till två tredjedelar med degen. Mjöla ovanpå och platta till. Låt stå 30 minuter.
5. Smöra en plåt och lägg formen upp och ner på formen. Sätt in i ugnen i 250 grader, spraya plåten med vatten och sänk ugnsvärmen till 200 grader.
6. Slå in brödet i plastfilm så fort det tagits ut ur ugnen. Låt stå ett dygn.

Raskning

35°c, 30 minuter

Avbakning

250°c ↓
200°c, 60-90 minuter (99°c)