Focaccia

Focaccia är ett "italienskt lant-flatbröd" även kallat pizza rustica eller pizza genovese. Det är ett stort, lite fluffigt flatbröd med fördjupningar på ytan. Det är oftast runt eller fyrkantigt men kan ha vilken form som helst.

...
Ingredienser
  • 500g vetemjöl special
  • 375ml vatten
  • 25g jäst
  • 10g salt
  • 250ml virgin olivolja
  • 10 oliver
  • torkade tomater
  • flingsalt
  • rosmarin


Bakning
  1. Lös upp jästen och saltet i 3dl fingervarmt vatten. Blanda i mjölet, knåda och låt vila 20 minuter. Häll i resten av vattnet och knåda fem minuter. Häll sen i oljan och fortsätt knåda 5-10 minuter. Degen ska vara slät och elastisk. Låt jäsa en timme under duk.
  2. Kavla ut degen på en plåt eller i en form tills den är 2-4 cm tjock. Tryck ut hål i brödet med hjälp av pekfingret och långfingret. Låt jäsa under duk en timme.
  3. Värm ugnen till 250 grader. Penlsa brödet med olivolja, strimla och strööver den torkade tomaten. Tryck i en halv oliv i varje hål. Strö över rikligt med rosmarin och flingsalt. Grädda brödet i mitten av ugnen 20-25min (94 grader).