Burgundisk Köttgryta

Bild från Buffé nr 10 2001
Ingredienser - fyra portioner

  • 500 g grytbitar av nöt
  • 300g kryddig korv t.ex Scan Chorizo, Na'Aukake eller Bratwurst
  • 1 msk smör (extra till stekning)
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 cl balsamvinäger
  • 1.5 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
  • 5 dl rödvin
  • 1 paket bacon
  • 150 g champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt
  • nymalen peppar
  • maizena
  • timjan
  • persilja
  • lagerblad
  • morot

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
  3. Hetta upp lite smör i en gryta. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.
  4. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
  5. Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.
  6. Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
  7. Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.
  8. Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis.