Bild från Buffé nr 10 2001 |
- 500 g grytbitar av nöt
- 300g kryddig korv t.ex Scan Chorizo, Na'Aukake eller Bratwurst
- 1 msk smör (extra till stekning)
- 1 msk tomatpuré
- 3 cl balsamvinäger
- 1.5 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
- 5 dl rödvin
- 1 paket bacon
- 150 g champinjoner
- 2 vitlöksklyftor
- salt
- nymalen peppar
- maizena
- timjan
- persilja
- lagerblad
- morot
Tillagning
- Sätt ugnen på 175°C.
- Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
- Hetta upp lite smör i en gryta. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.
- Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
- Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.
- Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
- Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.
- Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis.